Obłędnie smaczny jabłecznik wg. przepisu Wioli
Obłędnie smaczny jabłecznik wg. przepisu Wioli
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto z jabłkami od mojej kuzynki Wioli, którym delektowałam się wielokrotnie :) Zdecydowanie numer jeden - łatwy w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Jego tajemną recepturą jest rodzaj użytych jabłek - starej francuskiej odmiany - Szarej Renety idealnie nadającej się do wypieków. To właśnie one decydują o wyjątkowości tego przepisu!
To co, zaczynamy?
Będą Wam potrzebne następujące składniki:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Masło 1 kostka
- Cukier pół szklanki
- Cukier waniliowy 1op
- Żółtka 2szt
- Śmietana kwaśna 3 łyżki
- Jabłka Szara Reneta 8szt
- Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- Cynamon
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę zagniatamy w naczyniu na jednolitą masę. Dodajemy 2 żółtka, 3 łyżki śmietany i kontynuujemy wyrabianie ciasta, które następnie dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich wałkujemy i układamy na spodzie brytfanki.
Obrane jabłka kroimy na talarki, dodajemy cukier waniliowy, cynamon i odrobinę bułki tartej, wszystko delikatnie mieszamy. Wykładamy je na warstwie ciasta w brytfance i przykrywamy 2 rozwałkowaną częścią ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st. i pieczemy około 60min. W tym czasie delektujemy się roznoszącym się po kuchni aromatem :)))
Po ostygnięciu kroimy na dwadzieścia równych porcji i dzielimy się z najbliższymi!
Kaloryczność: całe ciasto to ok. 5500kcal, porcja 1/20 to ok. 275kcal
Ja robię kawę i zabieram się za degustację :)
Pozdrówki
@kwiatek.trenerka
Leave a comment Anuluj odpowiedź