Jaja po benedyktyńsku - przepis na pożywne wytrawne śniadanie.

Jaja po benedyktyńsku - przepis na pożywne wytrawne śniadanie.
Przez lipca 08, 2021 0 Skomentuj

Jaja po benedyktyńsku - przepis na pożywne wytrawne śniadanie.

Praktyka czyni mistrza! … Dlaczego tak zaczynam dzisiejszy wpis? Bo dojście do perfekcji w wykonaniu tego dania wymaga wprawy i paru ćwiczeń, ale gdy wypracuje się odpowiednią technikę, zyskuje się pyszny posiłek.

Gdy nie wyobrażasz sobie śniadania bez jajek, ale znudziły ci się tradycyjne formy ich podania to musisz koniecznie spróbować tego przepisu!

Zatem, jeśli masz aspirację na śniadaniowego masterchefa to przygotuj następujące składniki i do dzieła!

  • jaja 1szt
  • szynka parmeńska 1 plaster
  • chleb pełnoziarnisty 1 kromka
  • ocet 15ml
  • sól pół łyżeczki
  • woda około 0,5l
  • szczypior 10g

Dodatkowe składniki na sos holenderski:

  • żółtko 1szt
  • masło 5g
  • sok z cytryny 20g
  • sól, pieprz biały do smaku
  • musztarda 1 łyżeczka

Przepis uwzględnia składniki na jedną porcję.

A teraz czas na wykonanie :)))

Zacznijmy od sosu holenderskiego i przygotowania pieczywa. Ubijamy jajko z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej. W trakcie ubijania wlewamy powoli wcześniej stopione masło, cały czas mieszając, aż postawnie jedwabisty, gęsty sos. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy musztardę. Sos powinien mieć gładką i piankową konsystencję. Nie wyjadamy - odkładamy sos na bok. :) Pieczywo podpiekamy w tosterze, a gdy będzie gotowe układamy na nim plasterek szynki parmeńskiej.

Ale co z tym jajem? Czas na meritum przepisu. :)

Wodę z octem oraz solą doprowadzamy do wrzenia i minimalizujemy płomień. Przygotowany płyn mieszamy szybko dużą łyżką, aż powstanie tzw. wir. Zdecydowanym ruchem wrzucamy do niego wcześniej rozbite jajko w sam środek garnka. Mieszamy ostrożnie łyżką dookoła garnka otaczając ruchami pływające jajo. Gotujemy około 3min tak, aby nie ścięło się żółtko. Ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy delikatnie z wody na ręczniku papierowym. Po osuszeniu układamy jajo na kanapce z szynką.

Aby dopieścić danie - całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem holenderskim i posypujemy świeżym szczypiorem.

Ogólna kaloryczność 1 porcji: 347kcal

  • Białko: 18g
  • Węglowodany: 30g
  • Tłuszcze: 19g

Dajcie znać jak Wam poszło!

Pozdrówki

@kwiatek.dietetyka

Leave a comment

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Wpisz swój adres email. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania swojego hasła.