Sernik Milky Way - pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika!

Sernik Milky Way - pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika!
Przez kwietnia 22, 2022 0 Skomentuj

Sernik Milky Way - pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika!

Sernik Milky Way

Jeśli jesteś fanem serników to koniecznie wypróbuj tę wersję! Przygotujesz ją szybko i bez pieczenia!

Składniki na spód ciasta:

Pestki dyni 125g
Migdały płatki 100g
Rodzynki hetmańskie 100g
Orzeszki ziemne 20g
Kakao gorzkie 20g

Składniki na masę serową:

Ser twarogowy 1kg
Jogurt naturalny 400g
Żelatyna 20g
Erytrytol 30g

Składniki na polewę czekoladową:

Czekolada gorzka minimum 70% 100g
Mleczko kokosowe 100g (gęsta część)

Sposób przygotowania

Spód:

Wszystkie składniki prócz kakao namaczamy przez około godzinę w kąpieli wodnej. Kiedy składniki zmiękną - odcedzamy wodę i dodajemy kakao. Blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta do zblendowania- dodajemy odrobinę wody. Gotową masą wykładamy spód formy i wkładamy na chwilę do lodówki.

Masa serowa:

Do dużego naczynia przekładamy ser i jogurt naturalny. Dodajemy erytrytol i miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy odrobiną wody- tak aby woda przykryła proszek i czekamy aż żelatyna napęcznieje. Następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Ważne aby nie doprowadzić żelatyny do wrzenia ponieważ straci wtedy swoje żelujące właściwości. Po rozpuszczeniu odstawiamy garnek do przestygnięcia. Jak żelatyna nieco przestygnie wrzucamy do niej łyżkę masy serowej i mieszamy do połączenia składników. Zahartowaną żelatynę przekładamy do reszty masy serowej i miksujemy do powstania gładkiej masy. Masę przekładamy do tortownicy na schłodzony wcześniej spód. Odkładamy na około godzinę do lodówki tak aby masa serowa stężała. Po stężeniu ściągamy boczne ściany tortownicy.

Ps. 15min przed wyciągnięciem sernika przygotowujemy polewę.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy do połączenia składników. Odkładamy polewę aby się nieco schłodziła. Gotową, jeszcze płynną masą zalewamy masę serową z każdej strony.

Na końcu odkładamy gotowe ciasto na około godzinę do lodówki żeby czekolada stwardniała.

Gotowy sernik podajemy zawsze na zimno.

Kaloryczność przy podziale na 12 porcji:

Ogólna kaloryczność 1 porcji: 394kcal

  • Białko: 13g
  • Węglowodany: 18g
  • Tłuszcze: 30g

Kaloryczność przy podziale na 20 porcji:

Ogólna kaloryczność 1 porcji: 238kcal

  • Białko: 8g
  • Węglowodany: 11g
  • Tłuszcze: 18g

Pozdrówki

@kwiatek.dietetyka

Leave a comment

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Wpisz swój adres email. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania swojego hasła.