Autorski przepis na Omlet A'la Pizza

Autorski przepis na Omlet A'la Pizza
Przez grudnia 12, 2020 0 Skomentuj

Autorski przepis na Omlet A'la Pizza

Taaaak! :) Dobrze widzicie :))) Przyszedł czas na przepis na mój autorski Omlet A'la Pizza. Dla mnie i moich podopiecznych to idealna, alternatywna opcja na dobrze wszystkim znaną wysoko kaloryczną pizzę.

Skład - niewiarygodnie prosty.

Smak - obłędny!

Zatem! Potrzebujecie jedynie:

  • jajka 6szt
  • mąka pszenna 2 łyżki (około 20g)
  • masło klarowane 5g
  • szynka z indyka 30g (jeśli nie jesz mięsa dodaj 30g tofu)
  • mozzarella 100g
  • ser typu feta 30g
  • papryka czerwona 30g
  • papryka żółta 30g
  • pomidorki koktajlowe ok. 9szt
  • kukurydza konserwowa 20g
  • szczypior pęczek
  • ketchup do smaku (w moim przypadku Pudliszki pikantny)
  • sól szczypta

Dodatkowo! Możecie zjeść tą Pizzę spokojnie na śniadanie :)) Całkowicie legalnie, ciesząc się obłędnym smakiem.

Sposób przygotowania również prosty - dodatkowo mam patent na obrócenie omleta tak, aby finalnie obył się bez szwanku :)))

Przygotujcie dwie patelnie. Na jednej z nich roztapiacie 5g masła klarowanego. W międzyczasie rozbijacie jajka do naczynia i dodajecie do nich mąki pszennej, szczyptę soli i mieszacie do połączenia składników. Wlewacie masę na patelnię i podsmażacie na średnim ogniu - u mnie to 5/9 w kuchence indukcyjnej. Na wierzch dodajecie : szynkę (lub tofu), paprykę, pomidorki, ser typu feta, mozzarellę. Całość podsmażacie kilka minut.

Czas na obrócenie omleta. Jak to zrobić w prosty sposób? Tutaj będzie Wam potrzebna druga patelnia! Przykładacie pustą patelnię do tej wypełnionej, tak by stykały się ze sobą, a następnie obracacie je. Dzięki temu omlet wyląduje na drugiej patelni stroną, która wymaga podsmażenia. Po upłynięciu kilkudziesięciu sekund ponownie przekładacie go do pierwszej patelni.

Po kilku minutach podsmażania na małym ogniu przekładacie omleta na talerz i polewacie ketchupem oraz posypujecie świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Pamiętajcie żeby podzielić się omletem z bliskimi, ponieważ cały omlet ma 950kcal!!!

Białko: 72g Węglowodany: 24g Tłuszcze: 62g

Natomiast jeżeli podzielicie go na 4 części to każda z części będzie liczyła około 238kcal

Białko: 18g Węglowodany: 6g: Tłuszcze: 16g

Możecie również dodać sobie do omleta kromkę chleba, która dostarczy Wam niezbędnych do funkcjonowania w ciągu dnia węglowodanów :)))

Koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował omlecior :)))

Pozdrówki

@kwiatek.trenerka

Leave a comment

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Witaj w naszym wspaniałym świecie

Wpisz swój adres email. Otrzymasz tymczasowy link do zresetowania swojego hasła.